Akevittbeviset

På selveste nasjonaldagen for norsk akevitt, 13. april, ble Wessel Bar endelig sertifisert som byens tredje autoriserte akevittbar.

ANNE-GRETHE DAHL

ØRJAN DEISZ (foto)

anne.dahl@bt.no

 

Og det skjer tre år etter at baren egentlig bestemte seg for å bli det… I anledning dagen hadde presidenten i foreningen Norske Akevitters Venner (NAV), Anne-Lise Mellbye, tatt turen over fjellet for å autorisere Bergens mest rikholdige akevittbar — Wessel Bar.

Besøket begynte tidlig på dagen, da directionen i Selskabet til Bergens Aquavitens Fremme inviterte til omvisning på Gamle Bergen og det blivende brennevinsmuseet der ute, etterfulgt av en fiiin skreimiddag på Enhjørningen — selvsagt med øl og akevitt som fuktig tilbehør. Deretter ruslet de glade akevittvenner over Torget til Wessel Bar, der avdukingen av selveste NAV-tønnen ble foretatt. Etter taler og skåling, selvsagt i akevitt, ble så det hele avsluttet med en kopp sterk og god bergenskaffe på Femte i Andre Bar nede på Strandkaien.

— Det er egentlig tre år siden vi bestemte oss for å bli en akevittbar. For å få autorisasjon, må baren kunne tilby minst ti ulike sorter akevitter, og bartenderne må ha god kjennskap til samtlige sorter. Per i dag har vi 60 ulike sorter akevitter, og vi kan det meste om alle sammen. Så det var p tide, sier en stolt Dikterstuene-direktør Jan Skulstad under avdukingen.

— Norsk akevitt er en viktig del av vår norske naturarv, en arv som gir oss både identitet og stolthet. Og vi nordmenn bør beskytte den norske akevitten på linje med for eksempel franskmennene, som har beskyttet både cognac- og champagnenavnet — eller grekerne, som blant annet har sitt ouzo-brennevin å skryte av. For å si det sånn: Man reiser ikke til Italia for å spise kjøttkaker. Og vi nordmenn burde være stolte av vår brennevinshistorie, sier NAV-president Mellbye engasjert.

Bak bardisken på Wessel Bar finner vi bartender Margrete Nesheim. Om hun kan alt om samtlige 60 akevittsorter?

— Wessel selger mest akevitt av alle i hele Bergen. Så ja, det kan jeg. Det går selvfølgelig mest i Bergensakevitten, men også Løiter, Simers og Gammel Opland er godt likt. Den mest sjeldne akevittsorten jeg har her, er Atlungstad. Den er laget på mandelpotet fra Stange i Hedmark, briljerer hun og smiler søtt.

Og neste søndag reiser representanter fra Wesselstuen til København for å gå i Wessels fotspor. Tanken er å innhente hele historien, for så å få laget vår helt egen akevitt – en Wessel-akevitt, sier Dikterstuene-direktør Jan Skulstad ivrig.

 

Billedtekst:

HØYTIDELIG AVDUKING: President Julie Ann Kleppe (til v.) fra Norske Akevitters Venner, avdeling Bergenhus, avdekker beviset på at Wessel Pub er blitt en autorisert akevittbar — den tredje i byens historie. Fra før er Femte i Andre Bar og Bergen Tractuersted sertifisert som barer med minst ti akevittsorter og ikke minst god kunnskap om samtlige. Til høyre president i Norske Akevitters Venner sentralt, Anne-Lise Mellbye.

AKEVITTVENNER: AS Dikterstuenes direktør, Jan Skulstad (fra v.),  preses i directionen i Selskapet til Bergens Aquavitens Fremme, Svein Nordahl Pedersen og bareier Hans Bru fra Femte i Andre Bar var i skikkelig godlune under seremonien på Wessel Bar.

 


Datert: BERGENS TIDENDE Torsdag 15. april 2010

meny mail instagram map Holbergstuen Twitter