Bluegrass, baby

1. Tenk på den gangen du var på låvefest og digget country.
2. Kjøp deg en banjo.
3. Spæll nokke bluegrass.

 

BLUEGRASS BERGEN ble startet for et år siden i samarbeid med Norsk Bluegrassforbund, og er en avart av Bluegrass Oslo. De arrangerer konsert en til to ganger i måneden på Wessel Bar, og håper på å skape et bluegrassmiljø i Bergen.

- Hvordan er bluegrassmiljøet i Bergen, egentlig?

- Det var større før, men det er faktisk et par band som spiller bluegrass her. I Oslo arrangerer de konsert hver 14. dag og har jam, det er det ikke nok folk til i Bergen. Men vi håper på å kunne arrangere jam etter hvert, forteller Kjetil Meling Bjørnevoll, som sammen med sin samboer Oda Elisabeth Wiese Tvedt, Lars Sindre Moen Lauritzen og Ann-Kristin Bjerknes driver Bluegrass Bergen.

 

BANDENE SOM IKKE kommer fra Bergen, som for eksempel Ila Auto som spiller i kveld, spiller gratis, bor hjemme hos Bjørnevoll, og får mat og drikke på Wessel bar. Ikke verdens største business, altså.

Ila Auto ble startet for seks år siden etter at Matias Hilmar Iversen, Stein Are Fevang, Kristoffer Iversen, Kay Arne Sulutvedt og Kai Henrik Ryen var lei av å spille i rockeband, og ville prøve noe nytt. Så de dannet Ila Auto, et bluegrassband som skulle være «noe morsomt. En hobby», men viste seg å hanke inn flere spillejobber enn de noensinne hadde hatt med band i andre sjangre. Etter hvert lagde de en plate som de vant en Spellemann for i sjangeren «Beste Country».

- Da vi startet var det veldig få som holdt på med bluegrass. Men etter hvert har det dukket opp flere og flere. Det er et voksende miljø.

 

FILMEN «O BROTHER WHERE ART THOU» som kom ut i 2000, regissert av Cohen-brødrene representerte en ny giv for bluegrassmusikken, ifølge Iversen.

- Folk ble interessert i «oldtime-musikke» fra Appalachene igjen. Det har nok bidratt tit en form for renessanse, mest i USA, men også I Norge.

- Appa… hva?

- Appalache-fjellene.

Appalachene er en fjellkjede som blant annet går gjennom Kentucky, Tennessee og Virginia. Bluegrassen er, på samme måte som country, en videreutvikling av utvandrere fra England, Skottland og Irland, som bosatte seg i Appalachene og hadde med sin folkemusikk som de spilte på gitar, mandolin og fele.

 

SELVE BEGREPET BLUEGRASS kommer fra artisten Bill Monroes band «The Bluegrass Brothers» fra 1940-tallet.

- Det er, som med folkemusikk, mange strenge tradisjoner innenfor bluegrass. Særlig i Europa er folk veldig opptatt av tradisjoner. Vi er et band som bryter med de reglene, og tar inn elementer fra rock og pop, og ikke minst skriver egne låter. Vi er jo et rockeband i forkledning, og det påvirker nok vår musikk ganske mye.

 

 

GURO H. BERGESEN

 

 

Billedtekst:

FAMILIEN: Ila Auto er et noe utradisjonelt bluegrassband, og intet annet enn en liten familiebedrift. Kristoffer Iversen (første til venstre) er broren til Matias Hilmar Iversen (i midten), og Are Fevang (nest ytterst til høyre) er fetteren til Kay Arne Sulutvedt (til høyre). Kai Henrik Ryen (andre fra venstre) er ikke i familie med noen, bortsett fra seg selv.

 

Datert: BERGENS TIDENDE Lørdag 24. september 2011

meny mail instagram map Holbergstuen Twitter