«Brun melankoli» i 50 år

Johan Herman Wessel har bestemt ikke vært gjest her. Det har til gjengjeld både Elisabeth Granneman og Wenche Myhre. Ivar Medaas og Ari Behn også.

 

Journalist: TRULS SYNNESTVEDT

truls.synnestvedt@bt.no

 

Noen kaller Wesselstuen for byens egentlige storstue. Helge Jordal foretrekker «varmestue», mens Ole Paus kaller den et sted med «brun melankoli».

Det som er helt sikkert er at den folkelige restauranten i dag runder 50 år. Før åpningen 3. juli i 1957 var BT på befaring — og ble imponert:

«Hvis Johan Herman Wessel hadde livet i dag, ville han gledet seg over den smukke måten hans navn er blitt hedret på ved at vår nyeste sentrumsrestaurant har fått navnet Wesselstuen».

BTs journalist var særlig imponert over det moderne ventilasjonsanlegget, «som sørger for frisk luft til enhver tid.»

Det er en påstand mange tidligere stamgjester vil le støyende av. Før røykeloven kom, skulle

man helst ha røykdykkerutstyr på for å finne venner og bekjente i tåkedisen inne i lokalet.

Lettest hadde de det alltid, de som skulle til journalistenes stambord. De kunne bare manøvrere etter BA-journalist Jan Andersens buldrende latter.

Hilsen fra Granneman

Wesselstuens gjestebok er bergensk restauranthistorie fra en tid da utestedene i sentrum kunne telles på to hender.

«En veltillaget omelett, servitrisen søt og nett, selvsagt er jeg rett og slett, fornøyd og mett».

Slik lød skuespiller Henki Kolstads muntre rimhilsen i gjesteboken, i mars 1964.

Stamgjester med edruelig hukommelse vil påstå at Wesselstuen den gang var godkjent som ølstue, men mer uberegnelig som spisested.

Far og sønn Alfred og Toralv Maurstad hørte til de gode og mette. Etter et besøk i mai 1961, noterer de:

«Vil du spare tid og peng, og dertil spare fruen, så ta en tur til Abeleng, ja, spis på Wesselstuen!».

Elisabeth Granneman likeså:

«En hjertelig hilsen og takk for deilige vafler m/ syltetøy», skriver revydronningen i februar 1963.

Neppe Einstein

En junidag tidlig på 1960-tallet er den unge komponisten Arne Nordheim innom, og nedtegner en liten trudelutt i gjesteboken. Storfolk som Erik Bye, Ingerid Vardund og Aase Bye har også hatt sine wesselstunder.

Og Per Aabel: «En stille, god stund før en kveld med H.C. Andersen og Grieg på Theateret — takk!» Selv takk!

Dessuten Ivar Medaas, som en gang på slutten av 1960-tallet bokfører følgende syrlighet: «Takk for makrellen, eg har ikkje fenge han enda kl. 15. 29, men han kjem vel. Helsing Ivar Medaas»

En gjest som i 1963 ga seg ut for å være fysikkgeniet Albert Einstein, har nok tatt en spansk en. «lm Wesselstaube ist's feinfein. Gruss von Albert Einstein», står det i gjesteboken. Kanskje en navnebror?

Strake veien til «Bangla»

Gamle stamgjester mener at 1960-tallet og 1970-tallet var Wesselstuens «finest hour». Stedet var som Oslos Theatercaféen, Tostrupkjelleren og Ryktebørsen under ett og samme tak.

Det var i de årene mannlige gjester helst skulle stille kortklippet, med slips og bukser med press i. Det hendte at noen måtte snu i døren på grunn av slipsvegring og kotelettene over ørene.

De aller flittigste stamgjestene var journalistene. De hadde base her, fra åpningstid til lukketid. De benket seg tidlig på dag, til «morgenmøte» med kaffe og løsebrød med gammelost. Deretter var det som snarest ut på jobb. Så strake veien tilbake, til lange kvelder med runde på runde fra svingdøren.

Når klokken ble kvart over midnatt ble vi lempet ut. Da gikk vi strake veien til byens eneste nattåpne pub, «Bangla» i Torggaten. Der var det kø, lang kø.

Latteren, selvfølgelig

På 50-årsdagen i dag vil gamle stamgjester igjen slå lens her. De vil minnes daværende direktor Frank Abelengs galante æresrunder i lokalet og østerrikske fru Vogels fortløpende smil ved pianoet. Noen kanskje også skuespilleren Svend von Düring med Dagbladet i hukket inne til venstre. Og Jan Andersens latter gjennom tobakksrøyken, selvfølgelig.

 

fakta

Wesselstuen

  • Wesselstuen åpnet 3. juli 1957 i kjelleren under Den gode Hensigt.
  • Arkitekt var Johan T. Paulsen. Per Schwab laget veggmalerier med motiver fra Johan Herman Wessels diktning.
  • Flytteplaner i 1961, da Logen-bygget skulle rives. Rivingen ble stoppet.
  • Omfattende ombygging i 1977.
  • I mars 1980 brøt det ut brann i Logen, med sannsynlig brannkilde i Wesselstuens kjøkken. Store deler av den gamle bygningen ble brannskadet. Etter tre måneder kunne restauranten gjenåpne under provisoriske forhold.

 

— Wesselstuen dyrker tradisjon

Helge Jordal skal lese Wessel, stamgjester skal fortelle gode historier og det blir festmat til gi bortpris.

 

I kveld skal 50-åringen Wesselstuen feire — og feires. Restaurantsjef Dirk Tyrott Dirkson regner med at både gamle og nye stamgjester tar turen.

— Utviklingen har gått fort i utelivet i Bergen de siste årene, og konkurransen er hard. Men Wesselstuen har sin folkelige sjel i behold, slår dagens restaurantsjef fast.

Ved starten i 1957 var stedet ment som en urban motvekt til kaffistovene. I dag er det et alternativ til sentrums fastfood-ørken og minimalistiske kafeer.

Hver lørdag i 15 år

— Vi dyrker det varige, sier Dirkson. Han betegner Wesselstuen som et typisk «stamgjeststed».

— En vennegjeng som har kommet her hver lørdag de siste femten årene, er et eksempel på det. En gjeng skolekamerater har hatt årlig treff her i tretti år.

— Når det gjelder personalet, så har vi alltid hatt et godt og stabilt korps, de faste servitørene har en fartstid her på mellom femten og tretti år, forteller han.

Og få steder i denne bransjen opplever man at servitører går av som pensjonister. Det skjer på Wesselstuen.

— Jeg er stolt av staben og støtter meg til den, sier restaurantsjefen. Selv har han faglig fortid fra Jarl Hotel på Voss, Scandic på Kokstad og Restauranthuset Maxime, der han blant annet var daglig leder.

Mer mat og vin

— Selv om vi skal holde på tradisjoner, må vi innimellom justere litt. Hos oss har driften dreiet fra øl og mer mot mat og vin. På menyen satser vi på solide råvarer i norsk og bergensk mattradisjon.

Mens Wesselstuen i «gamle dager» serverte kjendiser som Erik Bye og Harald Sæverud, heter de i våre dager Kjell Magne Bondevik, Trond Giske og Ari Behn.

Og Kåre Valebrokk. Da TV 2-sjefen begynte å vanke på Wesselstuen innlemmet jubilanten prompte Teddy i sigarettsortimentet

 

fakta

jubileumsprogram

  • Jubileumsprogrammet begynner klokken 19 med velkomstdrink til alle og taffel på piano ved Nils Breistein.
  • Oddmund Søilen er ordstyrer for stamgjesters gode historier fra Wesselstuen.
  • Jubileumsmagasin presenteres og deles ut. Deretter bursdagskake og kaffe.
  • Helge Jordal fremfører to av Johan Herman Wessels fortellinger.

 

Billedsteks:

SERVITØRENE: Legendariske direktør Frank Abeleng med sine servitører. Bildet er fra1960-tallet.

FOTO: K. KNUDSEN

JUBILANT: - Wesselstuen har beholdt sitt folkelige preg, sier dagens restaurantsjef, Dirk Tyrott Dirkson.

FOTO: EIRIK BREKKE

 

GJESTEBOKEN: En musikalsk hilsen til Wesselstuen fra komponisten Arne Nordheim, datert juni 1961.

GJESTEBOKEN: Far og sønn Alfred og Toralv Maurstad skrev i 1961 dikt på rim med hyllest til maten på Wesselstuen.

GJESTEBOKEN: Wenche Myhre var fornøyd gjest i 1967.

 

 

Datert: BERGENS TIDENDE Tirsdag 03.juli 2007

meny mail instagram map Holbergstuen Twitter