De sultne dvergene

- Dette bringer tilbake traumer fra barndommen, sier Helge Grønhaug i De Musikalske Dvergene, og tar en stor munnfull med «Torsdagsfisk».

LINN GIERSTAD

linn.gjerstad@ba.no

 

I forbindelse med lanseringen av De Musikalske Dvergenes samleplate «Om poteter får du snakke med min far», har BAs lesere sendt inn forslag til oppskrift på «Torsdagsfisk». I går ble Roald Scheies resept satt ut i livet på Wesselstuen, i regi av kokk Katrine Farestvedt.

- Jeg har ikke spist sånn mat som dette siden jeg var barn, sier vokalist Helge.

Og mye tyder på at han ikke er kommet helt over det. Når maten serveres ved langbordet, spør han om ikke han kanskje kan få en pølse i stedet.

FAST I FISKEN

- Jeg kunne ikke fordra fisk. Det sto fisk på menyen hjemme hver mandag, og jeg pleide å sitte og vente til foreldrene mine endelig sov middag. Da jeg hørte snorkingen, kastet jeg all middagen i bosset, forklarer han.

- Hver mandag?

- Ja. Men det lat liksom bedre med «torsdagsfisken» enn «mandagsfisken», sier Helge om låten som åpner den 15 sanger lange gjennomgangen av omtrent 26 år lang karriere.

Midt i måltidet henter gjengen frem gitarer og synger om fårikål i første og andre og Andersens slektninger på Voss:

Men hver jævla torsdag

E' det fisk hos oss.

- Denne persillen er jo et veldig eksotisk element, synes Helge.

- Ja, og det er litt annerledes enn jeg husker ettersom verken fisken eller gulrøttene er ihelkokt. Vanligvis kunne vi jo spise dem med sugerør, sier Yngve Jacksobsen.

- Vi eldre menn liker jo at ting er litt faste i fisken, understreker Arne Grønhaug.

På det blodferske coveret star det å lese at guttene nå gir fra seg odet beste Dvergene noensinne har vært i stand til å levere».

- Vi er Norges beste band - når alle de andre er i utlandet, sier Dvergene til BA.

- Fremgangen deres har vært svært bra. I begynnelsen måtte jeg nesten skifte bleier på dem. Men nå kan de til og med vanskelige grep og lage låter som ikke bare går i G-dur, skryter produsent Svein Hovland.

Verdensherredømme blir det neppe nå heller, men Dvergene, som for to år siden tolket Ray Davies og The Kinks på norsk, håper kanskje at det snart blir gjengjeldelse.

- Det er jo en viss logikk i det. Og vi har gitt rettighetene til Kinks og Davies. Sa de har fått lov, sier kvintetten.

- Hvordan blir fremtiden?

- Vi kommer ikke til å gi oss de nærmeste 20 årene. Nå skal vi snart gå til innkjøp av gåstoler, hevder Yngve Jackobsen.

Torsdagsfisk

á la BA-leser Roald Scheie

  • Ett kilo torsk
  • Gulrot
  • Mandelpoteter
  • Smør
  • Pepper
  • Persille
  • Salt
  • Eddik
  • • Kok opp tre liter vann i en gryte og tilsett ni spiseskjeer salt og fire-fem sorte pepperkorn, samt en skvett eddik. Tilsett fisken. Trekk gryten til side og la den stå i 15-20 minutter. Kok potetene med skall, og gulrot (oppdelt i skiver). Smelt smør i en bolle og tilsett litt persille. Strø persille og hell smør over fisken før servering.

Visste du at?

...Bandet (eller fenomenet) De Musikalske Dvergene så dagens lys i 1980, og var kjent for sine mange konserter på Hulen.

...Med klassiske låter som «Torsdagsfisken», «Tempo Corvette», og «Tomgodsets Dronning», ble de raskt kjent som musikken for mannen i gaten.

...Navnet til Dvergene er en ironisk henspeiling på at de fleste i bandet ruver nesten to meter over bakken.

...Låten «Torsdagsfisken» finnes faktisk i tysk versjon. Det gjør også en del andre DMD-låter.

 

Billedtekster:

— NAM: (F.h.) Karsten «Kassa» Olsen, Yngve Jackobsen, Helge Grønhaug og resten av De musikalske Dvergene ble de første til å teste BAs leser Frode Scheies «Torsdagsfisk»-oppskrift i går, da de lanserte samleplate på Wesselstuen. —Akkurat sånn den skal være. Helt perfekt, lød dommen.

KOKKEN: Katrine Farestvedt legger opp Wesselstuens nye rett på menyen: «Torsdagsfisk».

DET BESTE: Erling Hjertnes, Arne Grønhaug, Karsten «Kassa» Olsen, Helge Grønhaug og Yngve Jackobsen.

 

■ Se video på BA.no fra plateslippet!


Datert: BERGENSAVISEN Fredag 10. november 2006

meny mail instagram map Holbergstuen Twitter