Drikker mindre øl ute

I 1997 var det 240 skjenkesteder i Bergen. I 2006 var det 313. Men det drikkes ikke mer øl ute av den grunn. Tvert om.

 

GEIR KVILE

geir.kvile @ba.no

 

- Det er ikke så veldig mystisk, synes skjenkesjef i Bergen kommune Gro Gaarder og spør retorisk:

- Om det blir flere matbutikker, handler du og jeg mer mat av den grunn?

FULLT MARKED

Tallene BA har hentet ut fra Bergen kommune viser ifølge Gaarder at utestedene kriger om de samme kundene. I 2005 var det 320 skjenkebevillinger, syv flere enn i fjor.

- En har tydeligvis nådd et metningspunkt for utesteder. Men det er mange optimister som ønsker å starte nye, sier hun.

- Tallene, dersom de er riktige, er overraskende. Selvfølgelig er det en mulighet at markedet har et metningspunkt, og at flere deler på det samme konsumet, sier Ingeborg Rossow, forskningsleder i Statens institutt for rusforskning (SIRUS).

- Er det ingen automatikk i at økt tilgjengelighet øker forbruket likevel?

- Det er en etablert sannhet som ikke bare gjelder for alkohol, men også på andre områder. Det viser internasjonal forskning. Dette kan bety at det er flere aktører som deler på samme fortjeneste, men det er også mulig at det er mørketall ute og går.

- Det er mye snusk bransjen, og det er ikke sikkert at tallene er helt pålitelige, sier Rossow.

- Statistikken viser at vin og brennevin øker på utestedene i Bergen, samtidig som øl går ned. Tallene innebærer at dermed det totale alkoholkonsumet går noe opp.

40 PROSENT OPP

Forskeren forteller at salget av alkohol har steget med 40 prosent i Norge siden 1993. Det er nå mindre smugling og mindre hjemmebrenning enn før. Egenimport i form av taxfree har økt noe.

Rossow forteller at de nasjonale tallene på alkoholkonsum viser seg igjen i rapportert økning i alkoholrelaterte skader, som forgiftning og leverskader.

- Men mye av skadevirkningene fra alkohol skjules i andre statistikker som volds- og trafikkskader, sier Rossow.

Hjemme drikkes det mer øl. Nå drikker bergenserne 1,2 millioner liter mer øl kjøpt på butikk enn i 1997. Det er 2,4 millioner halvlitere. Som igjen utgjør ganske eksakt ti halvlitere mer per bergenser per år.

- Folk sitter mer hjemme og drikker, klager daglig leder på Metro bar og nattklubb Jan Georg Syversen Lehmann.

- De har investert tungt i designmøbler og oppussing, og inviterer folk hjem til seg for middag og drikke. Det er min teori.

 

 

”Vi skjenker i 50 år til!

Tradisjonsrike Wesselstuen fyller 50 år i dag, og planlegger å skjenke i 50 år til.

 

- Etter at røykeloven kom har vi forandret oss. Klienteller er blitt mindre «brunt» og det er mer bespisning. Vi er blitt mer restaurant, selv om det fremdeles er mulig å ta seg et glass uten å spise. Vi merker også at det drikkes mindre øl og mer vin, forteller markedsansvarlig for Wesselstuen og Holbergstuen, Øystein Skreien, til BA.

 

Uteserveringen Logehaven går godt hele året, og i baren selges det mye akevitt.

 

- Vi har 40 ulike typer og selger mye hele året, forteller Skreien.

I kveld feires 50-årsdagen med musikalsk underholdning, samt fremføring av Wessel-stykker fra Helge Jordal og naturligvis blir det bursdagskake.

 

LASSE BJARTE HOVE

lasse.hove@ba.no

 

Billedtekst:

SPREK 50-ÅRING: Det tradisjonsrike skjenkestedet Wesselstuen fyller 50 år i dag. Her er servitør Marianne Farsund Fauske og markedsansvarlig Øystein Skreien bak bardisken.

FOTO: LASSE BJARTE HOVE

 

 

Datert: BERGENSAVISEN Tirsdag 3. juli 2007

meny mail instagram map Holbergstuen Twitter