Fest med høy ompa-faktor

Det blir heftig skåling når Direksjonsmusikken og Svæveru'-koret setter farge å neste weekends Oktoberfest.

• Flere av byens restauranter går sammen og lager Oktoberfest i Bergen.

• Hvorfor i all verden skal vi kjøpe lederhosen og bli med?

 

 

KAREN MORTENSEN

og RUNE JOHANSEN (foto)

 

 

Det blir tysk musikk, mat og øl når den bergenske versjonen av den tyske tradisjonen, Oktoberfest braker løs på torsdag kommende uke. Direksjonsmusikken og Svæveru'-koret fra NHH kommer innom alle restaurantene festen arrangeres på.

— Vi gleder oss veldig, sier Kristina Skarsgaard, Jonathan Asplin og Anne Margrethe Vik.

Jentene, for anledningen ikledd den snertne tyske kvinnedrakten Dirndl, som hyppig blir sett på Oktoberfester, mens Asplin er iført full uniformsmundur fra Svæveru'-koret.

— Selv om det gjerne skal være tysk øl på Oktoberfester, kan du mer enn gjerne skrive at det er Hansa-pilsen som er var favoritt, sier Asplin.

Blant restaurantene i Bergen er det Wesselstuen, Dickens og Bocca som skal samarbeide om sin egen versjon av det tyske haraballet.

— Om bergenserne takler Oktoberfest? Jeg tror det, humrer Jörg Mictchkowski, tysk kokk på Wesselstuen.

Mictchkowski viser frem en av de tradisjonsrike rettene som hører festen til, nemlig bratwurst med sauerkraut, bacon, løk og sterk sennep. Han er dog ikke helt sikker på om bergenserne takler øl i like uhemmede mengder som en kan få servert på oktoberfestene i Tyskland:

— For å si det sånn, i fjor så jeg en del som prøvde a drikke av toliters mugger med øl, humrer han.

— De var i grunnen ment for servering!

 

KJEKT: Restaurantsjefer og kjøkkensjefer ved restaurantene setter stor pris på å samarbeide:

— Alle har start sett vært enige, og eierne våre har vært veldig positive til at vi skal samarbeide, sier Jonas Frid, restaurantsjef på Bocca, mens Ole Fetter Stornes, kjøkkensjefen fra samme restaurant, nikker enig:

— Det er kjekt at det skjer litt på denne siden av sentrumskjernen også.

Restaurantsjefen på Wesselstuen, Anne Skulstad, kommenterer at restaurantene rundt Ole Bulls plass ligger så tett, så et samarbeid både er hyggelig og formålstjenlig.

— Ja, vi er jo litt sånn «Lille Broadway» i Bergen, smiler Ann Cathrin Woldsdal, restaurantsjef på Dickens.

Øystein Skreien, markedsansvarlig for Dikterstuene, som består av Holberg- og Wesselstuen, håper bergenserne vil sette pris på stuntsamarbeidet fra de tre vanligvis rivaliserende restaurantene.

— Vi oppfordrer folk til å stille i kostyme og kommer til å premiere den fineste lederhosen og dirdlen. Hovedpremien er billett til Oktoberfest i Tyskland og gavekort på restaurantene, frister Skreien.

Hvis årets arrangement blir en suksess, håper Skreien på at en ny tradisjon er i emning.

— Kanskje vi kan få enda flere restauranter med på et samarbeid til neste år?

Oktoberfesten på Ole Bulls plass har også opprettet egen Facebookside, og Anne Skulstad sier at her kan alle som vil legge ut bilder av seg selv i lederhosen eller dirdl:

— Litt hårete mannelegger er jo bare lekkert, ler hun.

 

LOVER LIV: Medlemmene av Direksjonsmusikken og Svæveru’-koret lover at deres tilstedeværelse skal merkes til gangs på Oktoberfesten.

Tit ære for fotografen drar de dl og med både første og andre vers av «Nystemten», for å få litt ekte bergensk «schwung» over festen.

— Teksten satt da sånn noenlunde, men det ble kanskje litt laaange vokaler på andre vers, humrer den humørfylte gjengen.

Olav Slettebø fra Direksjonsmusikken har på seg et par beundringsverdige gule bukser, som opptil flere har fått skrive navnet sitt på. Buksene bar visstnok oppnådd en smule legendarisk status blant NHH-studentene, og Slettebø forteller gjerne hvorfor:

— Gjennorn flere konkurranser kårer vi den som kan drikke en halvliter raskest. Den som vinner får lov til å skrive navnet sitt på buksene, forklarer Slettebø.

— Hva er rekorden da?

— Tja, de raskeste er nede og lukter på 2,1 sekund, avslører Slettebø og sier at det ikke under noen omstendigheter er lov til å sende gul(I)-buksene til rens.

Han forteller at Direksjonsmusikken kommer til å arrangere mange konkurranser for deltakerne på Oktoberfesten.

— Vi har spise-pølse-konkurranse, styrte-øl-konkurranse, sage-planke-fortest-konkurranse og selvfølgelig spikreplanke-konkurranse, sier Slettebø, før han avslører selve rosinen i pølsen og grunnen til at bergenserne allerede nå bør legge seg i hardtrening:

— Vi skal selvsagt ha jodlekonkurranse, sier han, og avventer den helt store applausen:

— Det er i grunnen ikke så mange som pleier bli med på det, men kanskje i år?

 

 

 

Billedtekst:

UNDERHOLDER: Direksjonsmusikken og Svæveru-koret fra NHH. Bak: Baste Fladmark, Jonas Ibsen Brynildsrud, Olav Slettebø og Jonatan Asplin. Fremme: lngvild Kristin Paulsen, Anne Margrete Vik, Erlend Karlseng og Kristina Skarsgaard.

TRADLSJONSMAT: Bratwurst, med sauerkraut, sterk sennep, bacon og løk.

PA HJEMMEBANE: Jörg Mictchkowski er tysk kokk på Wesselstuen.

 

 

Datert: BERGENSAVISEN Lørdag 1. oktober 2011

meny mail instagram map Holbergstuen Twitter