Jeppe i Heidi Marie Vestrheims seng

Det kommer neppe som et sjokk på deg at Jeppe har funnet frem til Wesselstuen. Mer overraskende er det at han bare kommer sammen med Heidi Marie Vestrheim.

 

FINN BJØRN TØNDER

finn.tonder@bt.bo

 

Ja, du leste rett. Fra 14. mars skal Ludvig Holbergs «Jeppe på Bjerget» spilles på Wesselstuen i Bergen. Frode Rasmussen (63) er en moderne Jeppe, på kav bergensk, og popvisesangeren Heidi Marie Vestrheim (29) fra Øystese er resten. Hun har de syv andre rollene; både baronen, Nille, ridefogden og fire til. Og hun er ifølge Frode Rasmussen «som skapt for dette — for hun liker å gi noe til publikum».

Før vi forteller videre må vi selvsagt få avklart det uunngåelige spørsmålet: Hvorfor ikke Holbergstuen, når «Jeppe på Bjerget» først skal spilles på et drikke/ spisested?

Holberg ga beskjed

Frode Rasmussen kunne selvsagt svart at «Wessel» egner seg bedre til teater enn «Holberg». For det er trolig svaret. Men overfor BT la han ut om Ludvig Holbergs Tersløsegaard i Danmark, at han var der, satt ved Holbergs åttekantede bord i hagen, og så dukket selveste Ludvig (1684-1754) opp i et syn for skuespilleren.

— Han sa rett ut at jeg måtte lage «Jeppe» som fortellerteater «med hon der Vestrheim».

—           Men foreslo han Wesselstuen?

—           Holberg har større vidsyn enn som så. Dermed måtte jeg tenke litt selv. Men det var ikke vanskelig. «Wessel» er tross alt mitt andre hjem. Og dagens eiere sa ikke nei. De var tvert imot glade. Tross alt har stedet 50-års jubileum i år. Og da gikk de med på a bygge en scene også. Og flytte på noen av bordene. Nå blir stedet perfekt til fortellerteater, men samtidig kan folk sitte og gjøre som de vanligvis gjør på Wesselstuen, sier Frode Rasmussen.

Heidi Marie er beæret

Heidi Marie Vestrheim er bedre kjent på Garage. Og tvilende til at fader Holberg nevnte akkurat henne. Men hun bekrefter at hun fikk god kjemi med Rasmussen da de begge var med i Eggum-musikalen «På'an igjen» på DNS.

—           Jeg var glad for at en så erfaren mann hadde tenkt akkurat på meg til Jeppe-prosjektet. Samtidig ble jeg veldig redd. Jeg er tross alt ikke skuespiller. Og selv om jeg både lager musikk og fremfører sanger under denne forestillingen, ja så skal jeg først og fremst være skuespiller. En som kaster ballen til Jeppe, som så må trikse med den, sier Heidi Marie Vestrheim.

Brann og buekorps

Og trikse er akkurat det Frode Rasmussen kommer til å gjøre. Både med manus og med tiden. — Jeg har fått hjelp fra Holbergkjennere. Og Jeppe er slett ikke ukjent for meg. Følger manus ganske slavisk, men kan selvsagt ikke stå forå legge stykket til vår tid, og dermed også flette inn både Dræggemarsjen, Brann-sanger og bergensviser, sier Rasmussen. — Og så skal vi jo være på Wesselstuen. Det er klart jeg da ikke bare blir på scenen. Og jeg må nok sitere Wessel. Jeg vandrer selvsagt også rundt, sier Rasmussen, og blir et øyeblikk sitt gamle alter ego, «Evy'en», og sier hallaien ditt rævholl, og alt det der. Som selvsagt også passer i munnen på Jeppe av 2007.

Baronen viktig

Heidi Marie Vestrheim er fortelleren, som baronen. Og når hun er han snakker hun selvsagt dannet bergensk. Som Jacob Skomaker blir hun nordlending i Wesselstuens bar, men hun er også harding og ridefogden er fra Kvam. Og så skal hun synge. Til egenkomponert musikk.

— Jeg tror det kan bli virkelig bra, sier Frode Rasmussen. — Spesielt fordi Holberg egentlig tenkte på Frode da han skrev dette stykket, humrer Vestrheim.

 

fakta

Frode og Jeppe

  • Frode Rasmussen har hatt kjempesuksess med «Jeppe på Bjerget» flere ganger.
  • Spilte selv Jeppe på Trøndelag Teater i 1981.
  • Var instruktør for stykket da Helge Jordal spilte Jeppe på Komedia Teater på Rick's i Bergen for 46.000 tilskuere i 1995. Var også instruktør for Jeppe på Nordland Teater i 2000.
  • Har også spilt utdrag en rekke ganger, blant annet i Danmark.
  • PS Wesselstuen spilles stykket fra 14. mars og i alle fall til påske, minst fire ganger i uken.

 

Billedtekst:

HOLBERG PA WESSEL: Frode Rasmussen og Heidi Marie Vestrheim har for lengst startet prøvene på Wesselstuen. Frode er Jeppe i en og en halv time. Heidi skifter mellom syv roller. Og synger til toner av i dag.

 

 

Datert: BERGENS TIDENDE Torsdag 08. februar 2007

meny mail instagram map Holbergstuen Twitter