Utesteder blåser i loven

Verstingen tar åtte kroner for en røyk

Det er strengt forbudt å selge sigaretter uten helseadvarsel. Men det gir byens utesteder stort sett blaffen i, Og verstingen tar åtte kroner for en sigarett. Det ville tilsvart 160 kroner for en 20-pakning.

 

Av ESPEN KRAGH, CAMILLA RUHS

og ELIN MADSEN

 

Sosial- og Helsedirektoratets avdeling for tobakk, det som for het Statens Tobakksskaderåd, blir kraftig provosert når BA avslører at en rekke utesteder blåser i loven.

MANGE BRYTER LOVEN

- Dette er forbudt. Det er det ingen tvil om, og det er disse utestedene fullstendig klar over, sier avdelingsdirektør Kari Huseby, til BA.

Som BAs oversikt viser er det en rekke utesteder som bryter loven. Da vi gjorde var undersøkelse var det bare ett av stedene som erkjente at de gjorde noe de vet er ulovlig.

Selv om det er forbudt å selge tobakksvarer uten skriftlig helseadvarsel i Norge, er det fint lite Sosial- og Helsedirektoratet kan gjøre med dem som velger å blåse i loven.

KAN IKKE STRAFFES

- Vi får henvendelser fra folk og medier om dette et par ganger i året. Når vi får vite om slikt, gir vi de stedene det gjelder klar beskjed om hva loven sier om dette, en gang til.

- Da pleier de å rette seg etter det. De fleste driver jo heldigvis seriøst, sier Kari Huseby til BA.

Hun vil ikke kommentere prisen de enkelte utestedene krever for en enkelt sigarett.

- Vi bryr oss ikke om hva sigarettene koster. Det viktigste for oss i denne sammenheng er at folk skal få en skriftlig helseadvarsel når de kjøper tobakksvarer i Norge, sier direktøren for Sosial- og Helsedirektoratet sin avdeling for tobakk.

— HELT VANVITTIG

Distriktssekretæren i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet, Arild Hamre, får nærmest sjokk når BA forteller ham hva enkelte utesteder tar for en sigarett.

- Hva sier du? åtte kroner for en røyk? Det er jo helt vanvittig. Det blir 160 kroner for en tyvepakning det. Fortjenesten blir jo helt utrolig. Nei, dette var overraskende, sier Hamre.

- Tobakksvarer skal selges med skriftlig helseadvarsel i Norge.

- Er du klar over at det er forbudt å selge løse sigaretter?

- Nei, det var jeg faktisk ikke klar over. Men det høres jo logisk ut. Jeg vet det er mange steder som selger løse sigaretter.

- De som gjør dette må slutte med det umiddelbart. Bransjen kan ikke bryte loven på denne måten, sier Arild Hamre.

- Er du selv villig til å betale åtte kroner for en sigarett?

- Nei, jeg røyker altfor mye til å kjøpe sigaretter til slike priser, sier Arild Hamre til BA.

 

Logehaven vil slutte å selge enkle røyk

Logehaven sier de ikke var klar over at sigarettsalget var et lovbrudd. Nå vil de vurdere å stanse det ulovlige salget.


Fungerende daglig leder på Logehaven, Tommy Rydgren, sier til BA at han ikke var klar over at det er forbudt å selge sigaretter enkeltvis.

— Når du sier at det ikke er lovlig å selge tobakksvarer uten skriftlig helseadvarsel, så må jeg innrømme at det høres veldig logisk ut, sier Rydgren til BA. Han lover å ta saken opp i morgen.

— Daglig leder er tilbake fra ferie mandag. Da skal jeg selvfølgelig ta dette opp med ham. Vi er jo ikke interessert i å bryte loven, sier Rydgren.

— Kan du forsvare en pris på åtte kroner for en sigarett?

— Nei, egentlig er det altfor dyrt. Men det er ikke jeg som har fastsatt prisen. For å være helt ærlig så synes jeg det er noe stort tull å selge løse sigaretter, sier Tommy Rydgren til BA.

 

— Dette var fryktelig dyrt

I løpet av en liten halvtime på Logehavn i går, røykte Jill Buhrmen to sigaretter. Dermed gikk 16 kroner opp o røyk.


Jill Buhrmen hadde tatt turen innom Logehavn for å slappe av med en kald cola i sommervarmen i går ettermiddag.

- Jeg prøver å kutte ut røykingen. Derfor har jeg ikke røyk selv. Jeg bommer av venner og kjøper enkle sigaretter når jeg er ute, forteller Buhrmen.

Det ble en kostbar opplevelse i går.

- Ja, jeg reagerte med en gang da jeg fikk høre prisen. Åtte kroner er jo veldig dyrt for en sigarett. Jeg trodde fem kroner var vanlig pris på byen. Vi betaler jo nok avgift på røyken allerede, om ikke utestedene skal flå oss i tillegg.

- Jeg røyker ikke, så for meg spiller det egentlig ingen rolle hva de tar for en sigarett, men jeg må jo si meg enig i at det høres voldsomt ut med 160 kroner for 20 sigaretter, sier venninen Susanne Bratlund.

 

 

Billedtekst:

ULOVLIG: Dette er ulovlig, og utestedene vet det, sier avd.direktør Kari Huseby i Sosial- og helsedirektoratet.

ARKIVFOTO: DAGSAVISEN

SLUTT: Arild Hamre i hotell- og restaurantarbeiderforbundet vil ha slutt på ulovlig sigarettsalg.

FLAR OSS: - Vi betaler nok avgift på røyken allerede, om ikke utestedene skal flå oss i tillegg, sier Jill Buhrmen til BA. I går betalte hun åtte kroner for byens dyreste røyk på Logehavn.

FOTO: VIDAR LANGELAND

 

 

 

Datert: BERGENSAVISEN Mandag 19. august 2002

meny mail instagram map Holbergstuen Twitter